Att äta lågkolhydratkost som gravid eller ammande

Går det? Är det bra?

 

Kvinnor har sedan urminnes tider varit havande och ammat sina barn utan att ha tillgång till varken pasta eller bröd.

Se på kvinnorna i stammar i Afrika eller naturfolket som bor långt inne i djungeln. De äter knappast corn flakes med mjölk till frukost.

De äter vad de har tillgång till.

 

Livsmedelsverket råd till gravida kvinnor är

  • 500 gram grönsaker och frukt varje dag
  • Fisk 2-3 gånger/vecka
  • Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt cirka 5 dl/dag
  • Lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
  • Kött, ägg, kyckling, ärtor, bönor, eller linser varje dag
  • Potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, främst fullkornsalternativ

 

Livsmedelsverkets råd är i mina ögon helt förkastliga. Grönsaker är bra, frukt mindre bra men inte fem om dagen som rekommenderas.

Fisk, främst vildfångad lax, är en jättebra källa för både havande och fostret i magen då den innehåller Omega 3 som är nyttigt fett.

Allt som innefattar lätt eller margarin (produkter som ska efterlikna ursprunget) är rent skrämmande att de rekommenderar till havande och foster!

Kött, ägg, kyckling är ett väldigt bra alternativ.

Bönor, ärtor och linser har hälsomässiga nackdelar och bör betraktas som litet tillbehör i kosten.

Potatis, bröd, ris, pasta, bulgur och så vidare är produkter som höjer blodsockernivån och det är varken bra för moder eller barn.

 

Personligen har jag erfarenhet av en graviditet på husmanskost och en på lågkolhydratkost.

Graviditeterna var helt olika.

 

Vill du veta mer?

 

Hör av dig!

 

Kontaktinfo finns här >>

 

Copyright @Lofvendahls